2009 m. sausio 25 d., sekmadienis

Pasiūlymai dėl NŠKT (1)

Prieš kelias savaites gavau Valdo Bieliausko elektroninį laišką dėl nacionalinių šaškių kompozicijos taisyklių. Jame buvo pateiktos pastabos dėl kai kurių NŠKT punktų. Bendroje diskusijoje atsirado tam tikri pasiūlymai.
Žemiau pateiksiu argumentus, dėl ko reikia keisti NŠKT, mudviejų su Valdu dialogo forma ir galutinį pasiūlymą. Pradėsiu nuo pirmo skyriaus.

1. Bendrosios nuostatos
V.B. Punktuose 1.2.4.1, 1.2.4.2 ir 1.2.4.3 atitinkamai po žodžių "Pagrindinis kompozicinis variantas", "Kompoziciniai variantai" ir "Pasikartojantys kompoziciniai variantai (sekvencijos)" įterpti žodžius autoriaus nurodytas, autoriaus nurodyti ir autoriaus nurodyti.
V.M. Rašant taisykles buvo mintis apie tai, kad reikia kalbėti tik apie autorinius variantus. Tačiau nurodant autorinius variantus kaip tik bus rekomendacijos teisėjams. Taisyklėse kalbama globalesne prasme. Gali būti įvairių niuansų su autoriaus nurodytais variantais, pavyzdžiui klaidingai užrašytas, nenurodytas ir panašiai, tačiau kompozicija dėl to egzistuoja, tik aišku varžybose ji bus vertinama taip, kaip nurodė autorius. Jei gerai prisimenu taisyklių viename iš projektų buvo, kad pagrindinį variantą pasirenka autorius. Man taisyklėse nesinorėtų kišti autoriaus, tačiau iš šiandienos taško žiūrint, reikėtų įterpti papildomą punktą:
V.B. Pritariu jo formuluotei.

1.2.4.1.1. Esant keliems kompoziciniams variantams, pagrindinį kompozicinį variantą pasirenka kompozicijos autorius.

V.B. Punktuose 1.2.2, 1.2.4.1, 1.2.4.2 ir 1.2.4.3 vietoj žodžių "estetines charakteristikas" užrašyti kai kurias ar visas estetines charakteristikas. Dabar dėl ko. Juk ne paslaptis, kad praktikoje daugybe kompozicijų neatitinka nei vieno iš NŠKT punktų 3.2.1 ir 3.2.2. Tačiau jos dalyvauja varžybose, gauna įvertinimus, publikuojamos. Taip buvo, yra ir taip bus ateityje.
V.M. Iš tikrųjų estetinės charakteristikos tik didina kompozicijos vertę. Savaime aišku, kad kūrybos pradžioje sunku nustatyti kiek ir kokias estetines charakteristikas, tuo labiau visas, tenkina kompozicija. Todėl logiškiausia šiuose punktuose visai panaikinti šiuos reikalavimus.
V.B. Pritariu, kad iš punktų 1.2.2, 1.2.4.1, 1.2.4.2, 1.2.4.3 eliminuoti po du žodžius "estetines charakteristikos".

1.2.2. Kompozicija – šaškių pozicija (pradinė padėtis) šaškių lentoje, atitinkanti kompozicijai privalomus pagrindinius reikalavimus bei turinti kompozicijai keliamą užduotį.

1.2.4.1. Pagrindinis kompozicinis variantas – sprendimo variantas atitinkantis kompozicijos sprendimui privalomus pagrindinius reikalavimus bei užsibaigiantis finalu.

1.2.4.2. Kompoziciniai variantai – sprendimo variantai atitinkantys kompozicijos sprendimui privalomus pagrindinius reikalavimus bei užsibaigiantys finalais, kurie skiriasi nuo pagrindinio kompozicinio varianto.

1.2.4.3. Pasikartojantys kompoziciniai variantai (sekvencijos) – sprendimo variantai atitinkantys kompozicijos sprendimui privalomus pagrindinius reikalavimus bei užsibaigiantys tais pačiais finalais.

V.B. Toliau 2.2.2.2. Cituoju ši NŠKT punktą: "... Kitas kompozicijos sprendimas iš užduotį vykdančių šaškių pusės, kuriuo įvykdoma užduotis, vadinamas šalutiniu sprendimu." Perskaičius sprendimo aprašymą punktuose 1.2.4, 1.2.4.1, 1.2.4.2 išeina, kad šalutiniu sprendimu gali būti pripažintas ne bet koks kitas, tačiau tik būtinai kompozicinis sprendimo variantas. Reikalinga nedidelė punkto 2.2.2.2 korekcija.
V.M. Pataisau nacionalines taisykles:
2.2.2.2. Vienintelis kompozicijos sprendimas – kompozicijos užduotis privalo būti įvykdyta tik vieninteliu sprendimu. Kitas kompozicijos sprendimas (kompozicinis ar nekompozicinis) iš užduotį vykdančių šaškių pusės, kuriuo įvykdoma užduotis, vadinamas šalutiniu sprendimu.
Taigi, tai parašius kyla, klausimas apie nekompozicinį variantą. Turbūt geriausia būtų praplėsti esamų taisyklių 1.2.4.5 punktą:
1.2.4.5. Nekompoziciniai variantai, kurie reikalingi užduoties įvykdymo įrodymui. Nekompoziciniai variantai – sprendimo variantai, kurie neatitinka bent vieno bendrųjų ir papildomų bendrųjų reikalavimo kompozicijos sprendimui.
V.B. Atsiradusiame papildyme 1.2.4.5: "Nekompoziciniai variantai, kurie reikalingi užduoties įvykdymo įrodymui. Nekompoziciniai variantai - sprendimo variantai, kurie neatitinka bent vieno bendrųjų ar papildomų pagrindinių reikalavimų kompozicijos sprendimui". Čia žodelį "ir" pakeičiau į "ar". Vietoje "papildomų bendrųjų reikalavimų" parašiau - papildomų pagrindinių.

1.2.4.5. Nekompoziciniai variantai, kurie reikalingi užduoties įvykdymo įrodymui. Nekompoziciniai variantai – sprendimo variantai, kurie neatitinka bent vieno bendrųjų ar papildomų pagrindinių reikalavimų kompozicijos sprendimui.

V.M. Kaip jau minėjau, panaikinus išvardintuose punktuose estetines charakteristikas, bendrose nuostatose būtina suformuluoti naują punktą apie estetinės charakteristikos sąvoką. Pavyzdžiui: 1.2.5. Estetinės charakteristikos – šaškių kompozicijos ir jos sprendimo grožio kriterijai ir raiškos formos.
V.B. Atsiranda naujas punktas 1.2.5. "Mielas akiai ir malonus širdžiai punktas!.

1.2.5. Estetinės charakteristikos – šaškių kompozicijos ir jos sprendimo grožio kriterijai ir raiškos formos.

Komentarų nėra: